Ledenparticipatie

Lid van de KVNR

De kracht van een vereniging wordt in grote mate bepaald door de actieve betrokkenheid van de leden. De KVNR zet daarom sterk in op een breed scala aan KVNR-ledengroepen, waarvan het verenigingsbestuur het strategisch beleid vormgeeft. Binnen de vereniging worden leden aangemoedigd om deel te nemen aan de verschillende ledengroepen, niet alleen om kennis uit te wisselen, maar ook om de werkorganisatie van de KVNR te ondersteunen bij het ontwikkelen van standpunten, acties en maatregelen. Zo is het mogelijk om lid te worden van een commissie of werkgroep van de KVNR om mee te praten over het te voeren standpunt op een beleidsterrein.

Het netwerk

De werkorganisatie van de KVNR is de stem van de vereniging naar buiten toe. Die stem komt tot stand in samenspraak met de leden in allerlei ledengroepen, zoals hieronder weergegeven. Als vereniging staat natuurlijk nog een element centraal: netwerken. De bij de KVNR aangesloten reders ontmoeten elkaar onder andere op KVNR-bijeenkomsten. De Algemene Vergadering (AV) is het hoogste ledenorgaan en vindt tweemaal per jaar plaats. Bij stemmingen wordt het gewicht van de stem van een lid bepaald door de omvang van de vloot van het lid.

Daarnaast zijn bij de KVNR ook leden aangesloten die geen schepen hebben, maar wel een maritieme signatuur. Deze geassocieerde leden hebben een belang om bij de redersgemeenschap te zijn aangesloten en hebben andersom de vereniging veel te bieden vanuit hun eigen expertise. Bij geassocieerde leden moet worden gedacht aan bijvoorbeeld trainingsinstituten, advocatenkantoren, verzekeraars, banken en onderwijsinstellingen. Geassocieerde leden kunnen aansluiten bij de ledenvergaderingen, maar hebben geen stemrecht.

Het netwerk van de KVNR bestaat natuurlijk niet alleen maar uit leden. Als eerste aanspreekpunt voor andere organisaties voor wie de Nederlandse zeevaart een belangrijke stakeholder is, vormt de KVNR ook breder een belangrijke spil in de toekomst van de zeevaart. Op de verschillende netwerkbijeenkomsten, kennisworkshops en andere evenementen komen vaak vertegenwoordigers van andere brancheverenigingen, overheden en meer.

Commissies

De KVNR heeft drie commissies die zich bezighouden met verschillende onderwerpen. Deze commissies geven onze leden de kans om invloed uit te oefenen op het beleid van de KVNR. Ze formuleren standpunten van de KVNR, geven gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur om het beleid vorm te geven en werken beslissingen van het bestuur verder uit. Elke commissie wordt geleid door een vertegenwoordiger van een KVNR-lid.

De vergaderingen van de commissies vinden veelal plaats op het kantoor van de KVNR, maar vinden af en toe ook op andere locaties in het land plaats, bijvoorbeeld bij een lidbedrijf.

Voor specifieke onderwerpen kan een commissie deskundigen van buiten de organisatie als gast uitnodigen om aan de vergaderingen deel te nemen. Alle leden van de KVNR kunnen altijd meedoen aan een commissievergadering.

Commissie Arbeidszaken (CAZ)

Commissie Scheepvaartpolitieke, Economische en Juridische Zaken (CEZ)

Commissie Strategische Communicatie (CSC)

Commissie Veiligheid en Milieu (CVM)

Werkgroepen

De commissies kunnen (tijdelijke) werkgroepen instellen. Zulke werkgroepen worden doorgaans ingesteld om samen met leden voor wie het onderwerp echt een prioriteit is specifieke onderwerpen diepgaand te kunnen analyseren en hierover advies aan de commissies uit te brengen. Werkgroepen bestaan meestal uit specialisten van (geassocieerde) leden en staan onder voorzitterschap van een lid van de commissie die de werkgroep heeft ingesteld.

Contactgroepen

Binnen de redersvereniging zijn ook enkele contactgroepen. Deze KVNR-ledengroepen hebben geen besluitvormend mandaat en zijn niet zoals werkgroepen onder een commissie geplaatst. Contactgroepen staan naast de commissies, maar dienen vooral als klankbordgroep voor een marktsegment of bedrijfsgrootte. In contactgroepen staat centraal om verenigingsinformatie uit andere KVNR-ledengroepen te delen die van toepassing zijn op de leden van de contactgroep. Andersom worden contactgroepen door de KVNR ingezet om uit een specifiek deel van de KVNR-achterban informatie op te halen over best practices en knelpunten.

Contactgroep Kapitein-Eigenaren en kleine rederijen (CKE)

Contactgroep Offshore Werkschepen (COW)

Vragen? Neem contact met ons op!