Opleidingen
Zeevaartopleidingen
In Nederland zijn er tien onderwijsinstellingen die zeevaartonderwijs aanbieden, waarvan vier hbo-instellingen en zes mbo-instellingen. Tijdens deze opleidingen word je opgeleid tot stuurman, werktuigkundige of semi-duaal maritiem officier.
Hbo-opleidingen
Hbo: Zeevaartopleidingen
In Nederland bieden vier hbo-onderwijsinstellingen zeevaartopleidingen aan.
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
Rotterdam Mainport Institute, Rotterdam
Maritiem Instituut Willem Barentsz, Terschelling
Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam
De toelatingseisen voor de opleidingen kunnen per zeevaartschool verschillen. Daarom is het aan te raden om de website van de zeevaartschool te raadplegen. Voor toelating tot een hbo-opleiding moet je over het algemeen een mbo-4-, havo- of vwo-diploma hebben.
Mbo-opleidingen
Mbo: Zeevaartopleidingen
In Nederland bieden zes Mbo-onderwijsinstellingen zeevaartopleidingen aan:
Maritiem en Logistiek College de Ruyter, Vlissingen
Scheepvaart en Transport College (STC) Rotterdam, Stellendam, Katwijk, Zwolle en Maasbracht
Nova College Scheepvaart, IJmuiden en Harlingen
ROC Noorderpoort, Delfzijl
Vonk, Den Helder
Firda Maritieme Campus, Urk en Sneek
De toelatingseisen voor de opleidingen kunnen per zeevaartschool verschillen. Daarom is het aan te raden om de website van de zeevaartschool te raadplegen. Voor toelating tot een mbo-opleiding moet je over het algemeen een entree- of vmbo-diploma, een mbo-diploma, of een overgangsbewijs naar het vierde leerjaar van havo of vwo hebben
Mbo-opleidingen
Mbo-2: Schipper-machinist beperkt werkgebied
Mbo-3: Maritiem officier kleine schepen
Mbo-4: Maritiem officier alle schepen
Mbo-opleidingen
Mbo-2: Schipper-machinist beperkt werkgebied
De schipper-machinist beperkt werkgebied is werkzaam op schepen met een grootte van minder dan 500
Deze schepen worden ingezet voor het vervoeren van goederen en/of personen, evenals het uitvoeren van algemene diensten zoals havendienst, ondersteuning van offshore-activiteiten, sleepvaart en kustbeheer.
Mbo-3: Maritiem officier kleine schepen
De Mbo-3 zeevaartopleiding maritiem officier kleine schepen biedt de mogelijkheid om opgeleid te worden tot maritiem officier kleine schepen in de volgende richtingen binnen de koopvaardij:
Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij
Maritiem officier kleine schepen technisch
De maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij en de maritiem officier kleine schepen technisch zijn wereldwijd werkzaam op schepen met een grootte van minder dan 3000
Deze diverse typen schepen kunnen wereldwijd worden ingezet in verschillende sectoren, zoals de stukgoed- en droge bulkvaart, containervaart, tankvaart, projectladingen, kustsleepvaart en de bevoorrading van op zee gelegen mijnbouwinstallaties en windmolenparken.
Mbo-4: Maritiem officier alle schepen
De Mbo-4 opleiding maritiem officier alle schepen biedt de mogelijkheid om opgeleid te worden tot maritiem officier alle schepen in de volgende richtingen binnen de koopvaardij en waterbouw:
Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij
Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw
Maritiem officier alle schepen technisch
De maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij, de maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw en de maritiem officier alle schepen technisch zijn wereldwijd werkzaam op alle schepen.
Deze diverse typen schepen kunnen wereldwijd worden ingezet in verschillende sectoren, zoals de stukgoed- en droge bulkvaart, containervaart, koelvaart, tankvaart, projectladingen, zeesleepvaart, zware lading, passagier vaart en de bevoorrading van op zee gelegen mijnbouwinstallaties en windmolenparken
Zeevaartstage
Stage
Tijdens de opleiding lopen de zeevaartstudenten enkele maanden stage. Nederlandse zeevaartstudenten kunnen stagelopen op schepen die groter zijn dan 500