Opleidingen

Zeevaartopleidingen

In Nederland zijn er tien onderwijsinstellingen die zeevaartonderwijs aanbieden, waarvan vier hbo-instellingen en zes mbo-instellingen. Tijdens deze opleidingen word je opgeleid tot stuurman, werktuigkundige of semi-duaal maritiem officier.

Hbo-opleidingen

Hbo: Zeevaartopleidingen

In Nederland bieden vier hbo-onderwijsinstellingen zeevaartopleidingen aan.

De toelatingseisen voor de opleidingen kunnen per zeevaartschool verschillen. Daarom is het aan te raden om de website van de zeevaartschool te raadplegen. Voor toelating tot een hbo-opleiding moet je over het algemeen een mbo-4-, havo- of vwo-diploma hebben.

Mbo-opleidingen

Mbo: Zeevaartopleidingen

In Nederland bieden zes Mbo-onderwijsinstellingen zeevaartopleidingen aan:

De toelatingseisen voor de opleidingen kunnen per zeevaartschool verschillen. Daarom is het aan te raden om de website van de zeevaartschool te raadplegen. Voor toelating tot een mbo-opleiding moet je over het algemeen een entree- of vmbo-diploma, een mbo-diploma, of een overgangsbewijs naar het vierde leerjaar van havo of vwo hebben

Mbo-opleidingen

Mbo-2: Schipper-machinist beperkt werkgebied

Mbo-3: Maritiem officier kleine schepen

Mbo-4: Maritiem officier alle schepen

Zeevaartstage

Stage

Tijdens de opleiding lopen de zeevaartstudenten enkele maanden stage. Nederlandse zeevaartstudenten kunnen stagelopen op schepen die groter zijn dan 500 GT In de scheepvaart staat "GT" voor Gross Tonnage. Dit is een manier om te meten hoe groot een schip is, niet in gewicht, maar in ruimte. Het kijkt naar het totale volume van het schip, inclusief alle binnenruimtes, zoals de laadruimtes, hutten en machines. GT helpt bij het begrijpen van de grootte van een schip en beïnvloedt de kosten en regels voor het gebruik ervan. en een vermogen van meer dan 750 kW Een kilowatt (kW) is een eenheid van vermogen, oftewel hoeveel energie iets per seconde gebruikt of levert. Eén kilowatt is gelijk aan 1000 watt. . Dit geldt voor schepen met internationale bemanning onder zowel Nederlandse als buitenlandse vlag. De studenten worden begeleid door een officier met een nautische of technische achtergrond.

Vragen? Neem contact met ons op!