EGCS-systemen

Standpunt
26 september 2024
#Schone schepen

Herzie de wereldwijde norm voor waswaterlozingen afkomstig van Exhaust Gas Cleaning Systems (EGCS).

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn en worden heel veel schepen uitgerust met een EGCS. Een EGCS wast de zwavel uit de uitlaatgassen van de aan boord gebruikte brandstof. Een ECGS heeft bijkomende voordelen:

  • Een EGCS wast ook de fijnstof uit de uitlaatgassen doordat fijnstof zich vaak bindt aan de zwaveldeeltjes die bij gebruik van een EGCS worden mee uitgewassen.

  • Een EGCS kan in combinatie met een CO2-afvanginstallatie een groot deel van de CO2 (30% en binnenkort wellicht 80%) verwijderen.

  • Kijkend naar de ‘well-to-wake life cycle’ dan is de combinatie van hoogzwavelige zware brandstof (HFO met 0,5% zwavel) met een EGCS veel beter voor het klimaat dan het gebruik van laagzwavelige zware brandstof (HFO met 0,1% zwavel of dieselolie (MGO).

Voor het klimaat is een EGCS dus een relatief goede oplossing.

Toch ligt de EGCS onder het vergrootglas, omdat een ‘natte EGCS’ gebruik maakt van waswater. Dat waswater bevat namelijk schadelijke componenten die uit de uitlaatgassen van de brandstof zijn gewassen. Dat waswater wordt veelal nabehandeld en schoongemaakt (conform gestelde criteria) voordat het (afhankelijk van het type EGCS) overboord gaat en in het oppervlaktewater wordt geloosd. Milieuorganisaties en diverse kuststaten zijn toch erg bezorgd over het effect van dat nabehandelde waswater van EGCS op het mariene milieu als het geloosd wordt.

Belangrijke begrippen

Zwavelgehalte

SECA

EGCS

Waswater

Belangrijke begrippen

Hoe lossen we dit op?

De KVNR vindt dat in geval van een lozing van waswater de focus moet liggen op het nabehandelde waswater van een uitlaatgaswasinstallatie (exhaust gas cleaning systems – EGCS) en niet op de EGCS zelf:

  1. Stel geen mondiaal, regionaal of lokaal verbod in op het lozen van nabehandeld waswater van EGCS.   

  2. Kuststaten of havenstaten die toch een regionaal of lokaal verbod voor het lozen van nabehandeld waswater van EGCS hebben ingesteld of overwegen, moeten:

    • Dat niét louter en alleen baseren op het ‘voorzorgsprincipe’;

    • Maar eerst een milieurisico- en impactbeoordeling uitvoeren, overeenkomstig de daarvoor geldende IMO-richtlijnen; en

    • De resultaten van die milieurisico- en impactbeoordeling publiekelijk beschikbaar stellen.

  3. Als het te lozen nabehandelde waswater van EGCS onverhoopt toch een te grote vervuiling van het oppervlaktewater blijkt te geven, dan:

    • Moeten de criteria die de IMO (in sectie 10 van de IMO-richtlijn voor EGCS) aan het te lozen nabehandelde waswater van EGCS stelt, strenger worden gemaakt; en

    • Moet het uitgangsprincipe zijn dat strengere criteria voor te lozen nabehandeld waswater van EGCS:

      1. Gaan gelden voor EGCS die vanaf een bepaalde datum nieuw worden geïnstalleerd in schepen; en

      2. Niet met terugwerkende kracht gaan gelden voor EGCS die alreeds zijn geïnstalleerd (conform de wettelijke regel) en voldoen aan de huidige criteria.

Stand van zaken - 5 februari 2025

Lokaal

Regionaal

Mondiaal

Dossierhouder & persvoorlichting

Auteur

Niels van de Minkelis

Hoofd Veiligheid en Milieu
Persvoorlichting

Nathan Habers

Hoofd Communicatie en Externe betrekkingen