Bezoek Koning Willem-Alexander aan Denemarken en Noorwegen
Werkbezoek met focus op CO2-opslag en Waterstof
Annet Koster en Louis Stolper hebben afgelopen week het werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan Denemarken en Noorwegen bijgewoond. Het bezoek werd afgesloten in Oslo, waar zeevaart een centrale rol speelde.
In het stadhuis van Oslo vonden diverse speeches en paneldiscussies plaats over de rol van waterstof en afgeleide brandstoffen bij de verduurzaming van de maritieme sector. Annet Koster, directeur van de KVNR, modereerde deze paneldiscussies. Onder de aanwezigen bevonden zich Koning Willem-Alexander, de Noorse kroonprins, minister Sophie Hermans en diverse Noorse bewindslieden.
Belangrijke inzichten uit het werkbezoek:
Groene Groei
Zeevaart als first mover
Groene Groei
Essentiële rol van zeevaart: Zeeschepen zijn cruciaal in de productie- en transportketens van ‘groene’ en ‘blauwe’ waterstof en hun afgeleide brandstoffen. Dit geldt zowel voor de offshore-sector als het vervoer van alternatieve energiedragers en CO₂.
Strategische markten en kansen: Voor Nederlandse reders biedt deze ontwikkeling grote groeikansen. Echter, stevige internationale concurrentie en afwijkende spelregels buiten Europa vragen om gerichte industriepolitiek van de Nederlandse overheid. Actief beleid is essentieel om deze kansen te benutten.
Zeevaart als first mover
Groene brandstoffen als uitdaging en kans: Hoewel de overgang naar duurzame brandstoffen uitdagend is, zetten de eerste reders al stappen. De komende jaren zal het gebruik van groene brandstoffen sterk toenemen, met verplichtingen in aantocht.
Investeren in schaalvergroting: De productie van duurzame brandstoffen moet drastisch worden opgeschaald om de verduurzaming van de maritieme sector mogelijk te maken.
Effectieve IMO-maatregelen nodig: Internationale regelgeving moet het prijsverschil tussen groene en fossiele brandstoffen verkleinen om een versnelling te realiseren.