
De Europese koers voor 2025
Alleen samen concurrerender en duurzamer
Op 11 februari heeft de Europese Commissie haar werkprogramma voor 2025 gepubliceerd. Het programma draagt de naam ‘Moving Forward Together: A Bolder, Simpler, Faster Union’. Een passende naam, gezien de uitdagingen zodanig groot zijn dat er een sterke en samenwerkende Europese Unie nodig is om deze het hoofd te bieden.
Het werkprogramma biedt een concrete uitwerking van ambities en plannen die de koers van de Commissie bepalen. Twee thema's staan hierin centraal:
Het versterken van het Europese concurrentievermogen
Het behouden van de klimaatdoelstelling om Europa het eerste energie neutrale continent van de wereld te maken vóór 2050.
Europese bedrijven worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen.
Hoge energiekosten,
Krapte op de arbeidsmarkt,
Oneerlijke concurrentie en
Belemmeringen bij de toegang tot kapitaal .
Om deze aan te pakken, zet de Commissie in op een aantal zaken.
Minder regels, meer groei
Het vereenvoudigen van wet- en regelgeving is één van deze zaken. Het werkprogramma bevat een reeks zogeheten omnibus voorstellen. Dit houdt in dat verschillende wetten worden herijkt. Het doel is om hiermee de administratieve lasten met ten minste 25 procent te verminderen. Voor het MKB moet deze reductie zelfs ten minste 35 procent bedragen. Het eerste omnibus voorstel betreft de Corporate Sustainability Reporting Directive, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de EU Taxonomy. Daarnaast kondigt de Commissie ook aan wetgeving zo te vereenvoudigen om, bijvoorbeeld, het verlenen van vergunningen te vergemakkelijken.
De interne markt is één van de belangrijkste pijlers van het toekomstige concurrentievermogen van de Europese Unie. Het wegnemen van belemmeringen in en het vergemakkelijken van de grensoverschrijdende levering van goederen en diensten is onderdeel van de Single Market Strategy.

Opinie: Regeltje erbij? Kom maar op!
Groene industriepolitiek
Zoals het werkprogramma stelt, is de ruggengraat van een florerende economie en een sterke industrie, een toekomstbestendig en duurzaam transportsysteem.
De Clean Industrial Deal die concurrentievermogen koppelt aan verduurzaming en klimaatneutraliteit, moet zorgen voor toegang tot betaalbare energie en het versterken van de economische veiligheid. Om de productie en distributie van duurzame brandstoffen verder te bevorderen, zegt de Commissie toe eind dit jaar het Sustainable Transport Investment Plan te publiceren. Het plan moet zorgen voor stimulans van de productie en distributie schone brandstoffen.
Ook zou het gericht zijn op duurzame handel- en investeringspartnerschappen met derde landen op het gebied van hernieuwbare transportbrandstoffen. Het los krijgen van privaat kapitaal moet zorgen voor investeringen in schone energie. Nucleair krijgt ook aandacht met een in 2025 te lanceren programma en een strategisch plan voor European Industrial alliance on small modular reactors.

Opinie: Zeevaart vraagt om alternatieve brandstoffen in CID
Toekomstbestendigheid van de sector
Om te zorgen voor de broodnodige mogelijkheden voor financiering en investeringen, komt er een Savings and Investment Union. Ook wordt de implementatie van het Invest EU programma gefaciliteerd en zou een European Fund moeten zorgen voor strategische investeringen. In het kader van de geopolitieke uitdagingen en een EU die beter voorbereid is op crises, benoemt het werkprogramma het beter beschermen van onderzeese infrastructuur.
De sociale dialoog blijft als vanouds belangrijk. Twee elementen worden toegevoegd en dat zijn de Union of Skills die een antwoord moet bieden voor behoud en vernieuwing van vaardigheden. En ook wordt de verbinding met jongeren nadrukkelijker gezocht met een serie dialogen. Tenslotte wordt kort gedeeld dat de nieuwe lange termijn begroting van de EU waarvoor de onderhandelingen nog moeten starten, beter moet aansluiten bij de prioriteiten en visie.
Een sterk maritiem cluster
Kortom, een werkprogramma dat de uitdagingen waar de Nederlandse zeevaart mee van doen heeft, adresseert en kansen biedt voor een sterk Europees maritiem cluster. Om van de energietransitie een succes te maken en internationaal concurrerend te zijn en blijven, is de opschaling van schone brandstoffen essentieel.
Niet alleen dat, het verminderen van de regeldruk door slim om te gaan met gevraagde data in Europees verband en het verbreden en verbeteren van toegang tot kapitaal zijn hard nodig. En een sterke Europese Unie waar lidstaten onderling en met de Commissie en het Parlement samenwerken, heeft ook bondgenoten wereldwijd.