
Europese beleidsmakers spreken zich uit over maritieme zaken
Impact op de toekomst van de zeescheepvaart
Europese beleidsmakers hebben zich afgelopen week mogen buigen over verschillende relevante onderwerpen die een impact hebben op de toekomst van de zeescheepvaart.
Maandag vond in Brussel een gesprek plaats tussen de Milieucommissie van het Europees Parlement over de aankomende 83ste zitting van het Marine Environment Protection Committee (MEPC Het MEPC (Marine Environment Protection Committee) is een comité van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) dat zich richt op het beschermen van het marine milieu. Het bespreekt en ontwikkelt richtlijnen en regelgeving om vervuiling door scheepvaart te verminderen.
83) van de International Maritime Organisation (IMO) De IMO (Internationale Maritieme Organisatie) is een VN-agentschap opgericht in 1948, verantwoordelijk voor het bevorderen van de maritieme veiligheid, beveiliging en milieubescherming door wereldwijde normen voor scheepvaartpraktijken en -regelgeving vast te stellen.
, die gehouden zal worden van 7 tot 11 april.
De daaropvolgende dag had dezelfde Milieucommissie een dialoog met Teresa Ribera, Eurocommissaris voor een Schone, Eerlijke en Competitieve Transitie, over de in februari gepresenteerde Clean Industrial Deal De Clean Industrial Deal is een door de Europese Commissie voorgestelde groeistrategie, gepubliceerd op 26 februari 2025, met als doel verduurzaming concurrerend te maken door in te zetten op financiering en verbeterde wetgeving
. Deze dag werd ook in de Transportcommissie een gesprek gevoerd met de Europese Rekenkamer over de militaire mobiliteit in Europa en dual-use transportinfrastructuur.
In dit artikel zoomen we in op de belangrijkste uitkomsten en delen wij onze inzichten hiertegenover.
Mondiale heffing op GHG-emissies
In het gesprek tussen de Milieucommissie en de Europese Commissie, waarbij de Europese Commissie werd vertegenwoordigd door Fotini Ioannidou, directeur Waterborne Transport bij DG MOVE, werd benadrukt dat de Europese Commissie een constructieve houding aanneemt ten aanzien van een heffing op broeikasgasemissies. Hiermee hoopt de Commissie zoveel mogelijk lidstaten van de IMO achter een compromis te scharen, zodat er op mondiaal niveau een heffing op broeikasgasemissies wordt ingevoerd.
Fotini maakte echter duidelijk dat de Commissie vier criteria hanteert bij een compromis.
Ten eerste moeten de milieudoelstellingen uit de GHG GHG staat voor "greenhouse gases" of broeikasgassen. Dit zijn gassen, zoals CO₂ en methaan, die warmte vasthouden in de atmosfeer en zo bijdragen aan de opwarming van de aarde. Activiteiten als fossiele brandstoffen verbranden en ontbossing verhogen GHG-uitstoot, wat leidt tot klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. -strategie worden gerespecteerd;
Ten tweede moet het voorstel effectief de invoering van brandstoffen met nul broeikasgasemissies ondersteunen;
Ten derde mag geen enkele IMO-lidstaat worden uitgesloten van toegang tot de inkomsten uit heffingen;
en ten vierde moet het voorstel de doorberekening van de kosten aan commerciële operators mogelijk maken.
Voor de Nederlandse en Europese zeevaart zou een doorbraak in de IMO betekenen dat er een basis wordt gelegd voor een mondiaal gelijkspeelveld op het gebied van het beprijzen van broeikasgasemissies en het hanteren van brandstofstandaarden. Dit zou FuelEU en het ETS EU-ETS is het Europese Emissiehandelssysteem, een programma om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bedrijven kopen of krijgen uitstootrechten, en als ze minder uitstoten, kunnen ze die rechten verkopen. Dit stimuleert bedrijven om schoner te werken. Vanaf 2024 valt ook de scheepvaart onder dit systeem om verduurzaming te bevorderen. overbodig maken, omdat anders dubbel betaald zou worden, de administratieve lasten toenemen en er met verschillende standaarden gewerkt zou worden.

Milieucommissie roept Europese Commissie op tot concrete acties voor CID
De volgende dag kwam Milieucommissie wederom bijeen voor een gesprek met Vicepresident Ribera over de Clean Industrial Deal. De Milieucommissie had een duidelijke boodschap voor de Vicepresident: het is tijd om de Clean Industrial Deal om te zetten in actie en de Europese economie concurrerender te maken door in te zetten op verduurzaming.
Ribera maakte duidelijk dat de omnibuspakketten een eerste concrete stap zijn om verduurzaming in de Unie te bevorderen, door administratieve lasten en regeldruk te verminderen en de toegang tot financiering te verbeteren. Daarnaast moet het Clean Industrial State Aid Framework Het Clean Industrial State Aid Framework (CISAF) is een voorstel van de Europese Commissie om staatssteunregels te versoepelen, zodat overheden gemakkelijker financiële steun kunnen verlenen aan projecten voor schone technologie en industriële decarbonisatie
dat in het tweede kwartaal van dit jaar wordt verwacht, investeringen van lidstaten in verduurzaming verder stimuleren door de lidstaten meer ruimte te bieden om duurzame projecten te kunnen financieren.
KVNR - "Tijd voor concrete stappen."
Interne marktstandaarden
Libera maakt bovendien duidelijk dat interne markt standaarden het concurrentievermogen van Europese bedrijven moet bevorderen door. Voor reders is verdere samenwerking tussen lidstaten van groot belang, door bijvoorbeeld uniforme Europese standaarden te hanteren voor het aanleveren van gegevens in plaats van dat elke lidstaat deze informatie anders opvraagt.
De Spaanse vicepremier benadrukte tot slot het belang van de dialoog tussen de Commissie en de maritieme sector om de verduurzaming van de sector te bevorderen. Het Sustainable Transport Investment Plan (STIP) Het Sustainable Transport Investment Plan is een strategisch plan van de Europese Unie dat investeringen in duurzame transportinfrastructuur en technologieën bevordert om de transitie naar een groenere en efficiëntere transportsector te versnellen.
, dat in het derde kwartaal van dit jaar wordt verwacht, moet deze transitie verder versnellen door private investeringen aan te trekken voor de opschaling van schone brandstoffen en infrastructuur.
Financiering nodig voor dual-use transportinfrastructuur
De agenda van het Europees Parlement op dinsdag was goed gevuld, want dezelfde dag kwam ook de Transportcommissie samen om te spreken over een rapport gepubliceerd door de Europese Rekenkamer over militaire mobiliteit.
In het rapport werd gewezen op het tekort in het EU-budget voor dual-use transportinfrastructuurprojecten. Daarom stelt de Europese Rekenkamer voor om het resterende budget onder de Connecting Europe Facility De Connecting Europe Facility (CEF) is een financieringsinstrument van de Europese Unie dat investeert in trans-Europese netwerken op het gebied van transport, energie en digitale diensten om groei, banen en concurrentievermogen te bevorderen
(1.69 miljard euro) te benutten voor dual-use infrastructuur en ervoor te zorgen dat in het aankomende Meerjarig Financieel Kader voldoende ruimte wordt gereserveerd voor militaire mobiliteit en dual-use infrastructuur. Eerder maakte de Eurocommissaris duidelijk dat hij 70 miljard euro wil reserveren voor militaire mobiliteit en dual-use infrastructuur in het Meerjarig Financieel Kader 2028-2034.
De Transportcommissie maakte duidelijk dat waar mogelijk financiering moet worden vrijgemaakt voor dual-use transportinfrastructuur en roept de Europese Commissie op om het budget waar nodig te kunnen mobiliseren voor dual-use transportinfrastructuur.
Militaire mobiliteit is, gezien de huidige geopolitieke spanningen, een belangrijk speerpunt in Europa. Dit onderwerp stond dan ook maandag en dinsdag op de agenda van de informele Transportraad in Warschau. Voor de zeescheepvaart is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe infrastructuur op een efficiënte wijze zowel civiel als militair kan faciliteren.
De KVNR houdt u op de hoogte van ontwikkelingen op dit en andere dossiers die in Brussel spelen. Daarnaast brengen wij onze standpunten over deze ontwikkelingen blijvend onder de aandacht van beleidsmakers en andere belanghebbenden.
Neem contact op met...
