
Beleidsmakers en stakeholders bij elkaar tijdens European Shipping Summit
European Shipping Summit
Afgelopen woensdag en donderdag kwamen in Brussel verschillende maritieme stakeholders en beleidsmakers bijeen om te spreken over de toekomst van een sterk en concurrerend maritiem cluster.
De kernboodschap van de tweedaagse European Shipping Summit staat als een huis: het Europese maritieme cluster vormt de ruggengraat van Europese handel en de Europese samenleving. Daarom moeten we in Europa onze krachten bundelen en inzetten voor een concurrerende en duurzame waterborne sector.
Deze boodschap werd breed gedragen door alle sprekers in de verschillende panels. Bovendien werd deze onderstreept door belangrijke beleidsbepalers, zoals Eurocommissaris voor Duurzaam Transport en Toerisme, Apostolos Tzitzikostas, en maritieme stakeholders, zoals de president van European Shipping (ECSA), Karin Orsel.
Op de eerste dag van de European Shipping Summit stond in het teken van paneldiscussies, georganiseerd door de maritieme stakeholdergroepen, en werd afgesloten met het European Shipping Summit Gala Dinner.
Ook de KVNR organiseerde, samen met de Italiaanse en Spaanse redersverenigingen, Confitarma en Anave, een paneldiscussie over de strategische rol van short sea shipping en het bevorderen van de modale shift naar water.
Ook in de andere paneldiscussies werden belangrijke maritieme onderwerpen behandeld:
Het aantrekken van voldoende zeevarenden
het bevorderen van diversiteit
het opschalen van schone scheepsbrandstoffen door afnemers en leveranciers samen te brengen
het belang van duidelijke mondiale regelgeving en uniforme standaarden voor het recyclen van schepen.
's Avonds kwam iedereen wederom samen voor het galadiner. Dit bood een uitstekende gelegenheid om verder te spreken over de uitdagingen en kansen voor de Europese zeescheepvaart. Nadat Sotiris Raptis, Secretaris-Generaal van European Shipping de genodigden had verwelkomd nam Apostolos Tzitzikostas het woord.
In zijn toespraak was de Griekse Eurocommissaris duidelijk: zeescheepvaart moet centraal staan in Europa’s beleid, want scheepvaart vormt de basis voor een duurzame en concurrerende toekomst. Daar ging hij de volgende ochtend verderop in tijdens zijn openingsspeech.
Daarbij benadrukte Tzitzikostas dat zeevarenden dit mogelijk maken en we daarom moeten investeren in maritieme beroepen en vaardigheden. Ook benoemde de Eurocommissaris dat EU-ETS EU-ETS is het Europese Emissiehandelssysteem, een programma om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bedrijven kopen of krijgen uitstootrechten, en als ze minder uitstoten, kunnen ze die rechten verkopen. Dit stimuleert bedrijven om schoner te werken. Vanaf 2024 valt ook de scheepvaart onder dit systeem om verduurzaming te bevorderen.
inkomsten moeten gaan terugvloeien naar de sector om het prijsverschil tussen conventionele en schone brandstoffen te verkleinen.
“EU-ETS revenues must be used to breach the price gap with clean fuels”
Het feit dat Tzitzikostas deze uitspraken doet in aanwezigheid van Europese en nationale beleidsmakers is van grote waarde, aangezien het Europese maritieme beleid voor de komende jaren juist nu wordt vormgegeven.

Het belang van een sterk Europees maritiem cluster is groot en samenwerking binnen dit cluster en met beleidsmakers is essentieel. Daarom werd de volgende dag verder gesproken over de toekomst van de sector in Europa. Er kwamen uiteenlopende onderwerpen ter sprake, maar alles draaide om de centrale vraag: hoe versterken we de Europese maritieme cluster en blijven we competitief op het wereldtoneel?
Voorafgaand aan de speech van Tzitzikostas benadrukte Karin Orsel als voorzitter van European Shipowners (ECSA) het grote strategisch belang van de Europese zeescheepvaart voor Europa. Deze is essentieel voor het vervoer van goederen (bijvoorbeeld medicijnen en voedsel), passagiers en energieproductie. Om deze cruciale rol in de toekomst op een duurzame manier te blijven vervullen, onderstreepte Orsel het belang van het investeren in zeevarenden, aangezien juist zij de zeescheepvaart mogelijk maken. Daarbij blikte ze ter illustratie terug op de coronapandamie, die de veerkracht van zeevarenden heeft getoond. Ondanks de moeilijke omstandigheden bleven ze Europa voorzien van essentiële goederen.
Highlights van belangrijke sprekers
Magda Kopczynska, Directeur-Generaal van DG Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie en daarmee een belangrijke beleidsmaker voor het Europese transportbeleid, echode deze boodschap. Waarin zij de cruciale rol van zeevarenden in de digitale- en energietransitie benadrukte. Het investeren in hun vaardigheden is volgens Magda Kopczynska essentieel.
Kurt Vandenberghe, Directeur-Generaal van General Climate Action in de Europese Commissie, nam deel aan het panel over het concurrentievermogen van het industriële cluster. Daar werd duidelijk gemaakt dat er nog steeds te veel fragmentatie bestaat binnen de Europese interne markt, wat barrières opwerpt voor de financiering van schone maritieme technologie en schone brandstoffen.
Mohammed Chahim, namens de PvdA lid van de Europese fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, sprak in het panel over geopolitiek en scheepvaart. In dit panel werd onder meer onderstreept hoe afhankelijkheid van derde landen voor de brandstofvoorziening een risico kan vormen en hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven over van wie we afhankelijk zijn bij het importeren van scheepsbrandstoffen.
Jeannette Baljeu, lid van de Europese fractie Renew Europe namens de VVD, sprak in het panel over het versnellen van de brandstoftransitie. In het panel werd opnieuw benadrukt dat het van groot belang is dat EU ETS-inkomsten terugvloeien naar de maritieme sector voor de ontwikkeling en opschaling van schone brandstoffen. Daarnaast merkte Jeannette op dat de verduurzaming van de sector voortgezet moet worden, maar dat de bijbehorende rapportageverplichtingen en administratielasten de reders niet mogen belemmeren. Het harmoniseren van de Corporate Sustainability Reporting Directive in nationale wetgeving is daarbij belangrijk om een gelijk speelveld in Europa te behouden.
